Sunday, 23 January 2011

The Unholy

Dk-titel: The Unholy
Dir: Camilo Vila
Længde: 98 min.
Distro: Vestron Video / Metronome (DK)
Info: video, fullscreen
Cast: Ben Cross, Ned Beatty, William Russ, Hal Holbrook, Trevor Howard.

anmeldt af Jack J
To præster i en kirke i New Orleans er blevet myrdet på bestialsk vis med et års mellemrum. Ingen ved hvorfor eller af hvem, så menighedsoverhovederne beslutter at lukke kirken. Tre år senere. En præst, fader Michael, blir hidkaldt af panserne, da en selvmorder står ude på gesimsen oppe på 117. etage på et hotel. Fader Michael prøver at overtale manden til at komme indenfor, men da han vil række ham hånden, smider manden - hvis krop huser en dæmon - præsten ud ad vinduet, så han falder hele vejen ned på fortorvet. Plask.
Lidt senere. Fader Michael vågner op uden en skramme på sygehuset. Yeps, et sandt mirakel, det synes menigheden også, så de ansætter straks Michael til at genåbne den lukkede kirke.
Da fader Michael så har fået genåbnet kirken, får han gennem en panserbasse at vide, at den forrige præst havde en aftale med en pige på en natklub. Well, to make a long story short: Fader Michael tar hen og møder hende, underlige ting begynder at ske, døde hunde, negerkvinder der ser ting, mombo-jumbo og hele molevitten. En dæmon, der kan forvandle sig til en bedårende, halvnøgen kvinde er ikke overraskende på spil! Det hele ender med en konfrontation. I'm not gonna tell ya who wins, men overraskelsen er sgu nok ikke så stor!
På den danske kassette står der: "En mester-gyser, mere kontroversiel end 'Exorcisten', mere skræmmende end 'Tegnet'"!!! Tja, enten havde Metronome aldrig set nogen af de to film, eller osse vidste de godt, at det ikke passede, men skrev det alligevel for at "sælge" The Unholy. Det var sgu nok det sidste! Igennem det meste af filmen er den ret god. Jo, der sker sære og uhyggelige hændelser - nå ja: så pseudo-uhyggelige hændelser i alt fald, for uhyggelig blir The Unholy aldrig rigtigt. Men ok, det kan jeg leve med, hvis en film så i det mindste har en interessant og velspillet historie, og det har Unholy langt hen ad vejen. Skuespillerne, der har fået præsterollerne er gode. En natklubejer og et fucked up pigebarn kunne dog have været casted bedre, men bevares, det er jo ikke Sjækspire det her. Uheldigvis går det dog galt til sidst: Kampen mellem dæmonen, der materialisere sig og kæmper mod præsten, er så grinagtig, at yours truly skraldgrinede - og det var vel ikke dét, der var meningen med scenen! Kalorius er simpelthen så knalddårligt lavet, at det er... well... knalddårligt! Dæmonen er fuldstændig livløs i betrækket og enhver dukke fra Muppet Show ville korse sig i forargelse. Det er VIRKELIG ringe! Og jeg mener, hvis filmen havde været fra 1958, ku' man ha' forstået det, men den er kraftstejleme fra 1988!
I Weldons Psychotronic Video Guide skriver han, at slutscenen er den eneste mindeværdige i filmen. Michael Weldon er tydeligvis på stærk medicin, for denne scene er altså virkelig så over-kikset, at det overgår enhver beskrivelse! Dette skal dog ikke få mig til ikke at anbefale dig at købe filmen, hvis du finder den billigt; det meste er nemlig... ehh... ikke dårligt (men altså heller ikke supergodt). Måske var Weldons problem, at han sov sig igennem filmen!? Han skriver bl.a., at dæmonen deler sig til to monster-dværge hen mod slutningen. Denne udtalelse bestyrker mistanken om stærk medicin eller hårde stoffer i Weldons blod! Det sker nemlig overhovedet ikke!! Der er en dæmon og to monster-dværge (som osse er hylemorsomme), men der er altså ikke nogen, der deler sig.
En ting, der dog helt klart hæver filmen, er nogle splatterscener, bl.a. en mand, der brækker tonsvis af blod op, og nogen folk, der i gory detail får skåret halsen over, hvilket jo altid er en go' ting.
Well, anyway, 'nuff said. Den danske kassette er i fullscreen og efterhånden svær at støve op, men som sagt; snup den, hvis du falder over den og den er billig. Hvis det her var et rev til det gamle Bloody Darlings og jeg derfor skulle give karakterer, så ville jeg sikkert gi' den et 7-tal for helhed. Der kom heldigvis ikke nogen sequels.

No comments:

Post a Comment