Friday, 21 September 2012

Sleaze-pitten: ET SKRIG AF RÆDSEL (Jimmy Sangster, UK, 1961)

ET SKRIG AF RÆDSEL (UK, 1961)
aka Taste of Fear (originaltitel), Scream of Fear (USA), Ein Toter spielt Klavier (BRD)

HAMMER-studiet i England lavede som bekendt også andre film, end engelske udgaver af Dracula, Frankenstein og Mumien-film. Nogle af dem var helt uden skrækfilmmonstre!

Da ET SKRIG AF RÆDSEL begynder, ankommer den unge pige Penny til Frankrig. Hun skal bo hos sin far, som hun ikke har set i 10 år. Han er velhavende og bor i et kæmpe hus i et øde område på kysten. Pigen er lam i benene efter en ulykke og sidder i rullestol gennem det meste af filmen. Faderen er ikke hjemme, da hun ankommer, men hans nye kone forsikrer Penny, at han blot er væk grundet forretningsgøremål i nogle dage.

Men den første nat oplever Penny noget mærkeligt; Hun ser et lys blafre inde i et havehus, der ligger over for hendes værelse i hovedhuset. Hun får bakset sig selv og rullestolen derovre, åbner døren og ser alskens udstoppede fugle, stearinlys, og faderens lig, der sidder oprejst i en stol.

Hun besvimer og da hun vågner igen, har husets chauffør båret hende i seng og familiens læge er ankommet. Han spilles af CHRISTOPHER LEE, så selvom vi ikke får ham i rollen som Dracula, skal vi dog ikke snydes for en fake accent af den grund! (omend ikke transsylvanisk, men fransk denne gang).


Ingen af dem tror tilsyneladende på, at hun har set sin fars lig og da de går tilbage til havehuset, er kadaveret ikke overraskende væk. Senere ser Penny faderens døde krop flere gange og hun hører "ham" spille klaver. Det lyder lidt TV-agtigt som fra en bedre episode af SKÆBNEFORTÆLLINGER (Tales of the Unexpected - som jeg iø netop har købt den komplette boks af, ahhh), men i JIMMY SANGSTERs instruktion blir det en spillefilm værdigt.

Jeg skal ikke afsløre mere, det er typen af film, der skal opleves, men atmosfæren er spændende hele vejen igennem. Og drejningen til slut havde jeg ikke lige forudset! Filmen er relativ kort (ca. 80 min) og i stemningsfyldt sort/hvid. Sony har udsendt filmen både på enkelt-dvd i UK, USA og Tyskland, men har også udsendt den i en "Icons of Horror Collection: Hammer Films"-boks, som er den, jeg købte, og som klart kan anbefales. Printet er meget flot og i fuld letterbox. Der er engelske undertekster + trailers (den tyske dvd har også danske undertekster).

EDIT: Det kan forresten godt være, at der ikke er nogen reg. 1 enkelt-dvd, men kun den engelske og tyske.

trailer:--------------------------------------------
Jeg går ud fra, du har købt nr. 1 af PETER RYBERG LARSENS fede nye horror-/splatterfanzine SICK IN THE HEAD. Ellers gør det! Nåmen Peter omtaler i bladet en gusten dansk Facebook-gruppe, der hedder SLEAZE N' HORROR og dennes anmelderafdeling, Sleaze-pitten (de vil sikkert slå mig ihjel for at sætte en grammatisk korrekt bindestreg. Argh!). Ovenforstående anmeldelse er skrevet til og først bragt i "pitten".

No comments:

Post a Comment