Thursday, 27 December 2012

Noget virkelig obskurt!I forgårs så jeg en FAR TIL FIRE-film på TV. Jeg har naturligvis aldrig set sådan en før og jeg må indrømme, at det var en ret bizar oplevelse (og jeg har allerede gladeligt fortrængt titlen). Men samtidig med filmens generelle obskurditet, finder jeg det generelt også interessant at se film fra et Danmark, jeg ikke selv har oplevet. Danmark i 1950'erne var sgu noget underligt noget. Hvis man som jeg ynder f.eks. at se gamle science fiction og skrækfilm fra 50'erne, tror man måske fejlagtigt, at man også herhjemme var til den slags. Men det var danskerne på ingen måde. I 1950'ernes Danmark fandtes der ikke scifi- eller gyserfilm-fans lige som i USA, og man havde ikke den tilgang til amerikansk popkultur, som vi har i dag.

Amerikanske og britiske rocksange udkom ikke i originalversionerne, men blev indsunget af danske kunstnere. Og da man i DK endelig lavede en science fiction-film, nemlig REPTILICUS, blev den fuldstændig latterliggjort (og da Danmark jo altid har været 5-6 år bagefter alle andre, kom denne typiske 50'er monsterfilm naturligvis slet ikke i 1950'erne, men først i 1961).

Danskerne kunne simpelthen ikke forstå den slags popkultur. I stedet for at omfavne og nyde det, som unge gjorde i Amerika, ville man hellere bare grine ad det - ikke på en fed måde, men fuldstændig nedladende. Danmark var sgu noget lort i gamle dage.

For oven er den eneste trailer for en af de gamle FAR TIL FIRE-film, som jeg kunne finde på YouTube. Den kom noget senere, end den jeg så i forgårs. Det er også ret obskurt at se barne- og ungdomsskuespillere, spille roller, hvor de tydeligvis er blevet en del ældre, end de karakterer, som de passede til, da serien startede.

1 comment: