Sunday, 13 January 2013

Jack J's 80'ere: GUYANA TRAGEDIEN

Danmarks Radio sendte i 1981 den todelte amerikanske TV-film/TV-serie GUYANA TRAGEDY - THE JIM JONES STORY. På dansk hed den "Guyana tragedien" og jo, jeg sad skam og fulgte med dengang for mere end 30 år siden. Det var i 1981, men jeg husker det, som var det i ... 1981!

Det er sgu længe siden og med mange af disse brudstykker fra en barn- og ungdom brugt foran Danmark Radios tossekasse ligger ofte tilbage i hel- og halvglemte (eller hel- og halvbevarede) brudstykker. Nogle gange er det blot enkelte scener, der er bevaret i hukommelsen.

Med "Guyana tragedien" var der to scener, jeg huskede; En nedskydningsscene på en flyplads hen mod slutningen og scenen af de døde, der lå spredt, efter de begik selvmord (jeg antar, at alle kender til Jim Jones-historien og dette er således ikke nogen spoiler). Jeg havde egentligt glemt serien, indtil en bekendt for et par år siden spurgte efter den, han havde nemlig også siddet og set den dengang i 1981.

Jeg fandt den heldigvis hurtigt. Desværre er mange af disse TV-perler fra 70'erne og 80'erne aldrig udsendt på video eller DVD, men "Guyana tragedien" er udsendt på både VHS og DVD i USA. Flere gange på DVD af forskellige selskaber endda. Desværre er ingen af udgaverne i særlig god stand, men efter at have læst tusindvis af sirligt nedskrevne noter fra andre samlere, har jeg fundet den DVD-udgivelse, der er den bedste; En enkelt-DVD-udgivelse fra VCI Entertainment. Den kan købes billigt på Amazon.com her.

De to andre udgivelser er henholdsvis fra Alpha Home Entertainment og Reel Enterprises. Ifølge Amazon-brugere skulle Alpha-udgaven være klippet med 6 minutter og have forfærdelig billedkvalitet. Reel-udgaven er på to DVD-R og udover, at den også har forfærdelig billedkvalitet, har den et logo fra videoselskabet ("RE") gennem hele filmen.

De få, der har sammenlignet udgivelserne, siger VCI-udgivelsen absolut er den bedste. Billedet ser ud som er det hentet fra et TV-masterbånd og overførslen er noget grov i det, men DVD'en kan absolut ses. Måske tilfører den rå kvalitet endda en dokumentarisk tone til oplevelsen, når man ser serien.

Da jeg endelig satte mig for at gense "Guyana tragedien" havde jeg fra starten besluttet at se det hele ud i een køre. De to afsnit varer sammenlagt 187 minutter, men selv med en løbetid på over tre timer blev serien på intet tidspunkt kedelig. Jeg vil her ikke gå i dybden eller egentligt anmelde, men serien er næsten en who's who af psykotroniske skuespillere. Skuespilpræstationerne er gode og selvom vi taler en biopic lavet til TV her (og den slags er ALDRIG akkurate), så vil jeg bestem mene, at "Guyana tragedien" som dokument er 3000 gange bedre end René Cardona Jr.'s grinagtige GUYANA - CRIME OF THE CENTURY, hvor Stuart Whitman giver den i rollen som en hvid Idi Amin, haha (men misforstå mig nu ret, Cardonas film er en fed exploitatinfilm - men altså bare fuldstændig out to lunch i sine overdrivelser). Filmen er iø ude på dansk exrental, men jeg har den ikke og husker ikke titlen. Mit eget ex er en precet exrental fra UK.

Men tilbage til "Guyana tragedien". Det var ret cool at endelig gense en TV-film/serie, som det er så længe siden, man sidst har set. Jeg mener, jeg er fx også i gang med at gense andre TV-ting fra den periode ("Matador" og "En by i provinsen"!!), men forskellen er, at selvom jeg heller ikke har set disse serier i fuld længde siden førstegangsvisningerne, så har jeg dog set brudstykker, et enkelt afsnit her og der, men med "Guyana tragedien" ligger der cirka 32 års brak ørken mellem de to visninger. Ingen korte clip på noget tidspunkt i den mellemliggende tid. Da serien iø blev vist på Dansk TV i 80'erne er den naturligvis selvskreven til at indgå i Henrik Larsens kommende index over dansk TV i 80'erne.


5 comments:

 1. Jeg har aldrig set denne serie, men det er sjovt som man kan huske brudstykker af tv fra barndommen...

  F.eks. er jeg lige faldet over det vildeste trip fra barndommen, nemlig serien "Dempsey and Makepeace", som jeg mener at enten TV2 eller DR viste tilbage i en svunden tid, hvor man nærmest kunne rende ind i en dinosaurus når man gik på gaden... jeg kan ikke huske alverden fra serien, men glemmer aldrig temamelodien...!

  Andre serier som jeg også flippede ud til var f.eks. "Hill Street Blues", hvor jeg altid lige skulle se starten hvor politibilerne rykkede ud, og bagefter var det sengetid, haha...ligeledes med "Miami Vice" som jeg også altid så introen af, men pga den blev sendt rimelig sendt på TV2 i forbindelse med Elvatoren, så vidt jeg husker, så fik jeg næsten aldrig set et helt afsnit!

  Men en af de absolutte største favoritter fra barndommen var den forrygende high tec-sci fi-serie "Captain Power - And The Soldiers Of The Future", som jeg fik min morbror til at optage til mig fra parabol (Super Channel måske?) - det var altid en kæmpe fornøjelse at se et nyt afsnit af denne serie, som jeg heldigvis har købt på DVD nu! - men for fanden hvor er Sven Ole Thorsen bare stiv i det og den accent! ha ha... en stor glæde...

  ReplyDelete
 2. Ja, du har ret, det er sjov, som man ofte kan huske disse brudstykker. "Dempsey og Makepeace" blev rigtig nok vist på TV i 80'erne og det var på DR (de genudsendte den på DR2 for 4-5 år siden i øvrigt). Sæson 1 er ude på dansk DVD (jeg købte den i TP til 10-20 kr) og er uklippet. Desværre er alle tre sæsoner klippet på UK DVD.

  Lige som dig så jeg også "Distrikt Hill Street" og "Miami Patruljen" (jeg så "Miami Patruljen" på DR i 80'erne længe før TV2 startede, så de må jo have genudsendt den senere). Pas på, hvis du vil have den på DVD, ifølge Uncut er den danske DVD klippet! Og som jeg tidligere har skrevet et helt indlæg om (i den engelske sektion), så er de engelske DVD-udgaver af "Distrikt Hill Street" også klippet. De er komplette på amk DVD.

  Jeg har aldrig set "Captain Power", vi havde ikke Super Channel, desværre.

  ReplyDelete
 3. Det er sgu besynderlig at sakse en tv-serie?? især nogle, der har så mange år på bagen? - jeg har jo set f.eks. den nye Game Of Thrones, der virkelig presser citronen med henblik på vold og nudity for en tv-serie, så det undrer mig at sådanne, ældre og ganske harmløse tv-serier er klippet??

  Oh well.. men thanks for heads up, jeg havde overvejet at købe Dempsey And Makepeace i den komplette serie-samling fra UK, men jeg vil da lige overveje en ekstra gang nu!

  ReplyDelete
 4. Ud over mulige censurklip er der ofte tale om rettighedsproblemer med musik i tv-serier. Den slags kan være mega dyrt at cleare. Også herhjemme er der eksempler på tv-produktioner, hvor der må gås på kompromis med dvd udgaven (f.eks. "Sonny Souffle Chok Show").

  ReplyDelete
 5. De censurklip ifm de engelske dvd-udgivelser beror på, at man har den såkaldte "watershed" i UK, som er kl. 21. Før dette tidspunkt må man ikke vise grov vold og bande fælt. Det er bl.a. derfor, at danske reklame-kanaler som kanal 4 og 5 ofte har bib-tone, når der bandes (også selvom det er på dansk!), da de sender fra London og dermed skal følge britiske regler. "Dempsey og Makepeace" blev sendt før watershed'en og er derfor klippet og det samme gælder "Distrikt Hill Street". Hvorfor videoselskabet ikke har udsendt dem uklippet skyldes grangiveligt, at de ikke gad gøre sig ulejlighed at skaffe uklippede masterbånd eller ikke vidste, at episoderne var klippet til eftermiddags-tv. Der er altså ikke tale om nye censurklip eller egentlig censur. De uklippede udgaver måtte man bestemt gerne have udsendt.

  Og Henrik har naturligvis ret mht musikrettigheder. Det er bl.a. også derfor, at den danske serie "Charlot og Charlotte" er censureret på lydsiden på den dvd, der er udsendt. DR have kun købt rettighederne til bl.a. REM til tv-visning. Når det skal ud på noget salgs-noget, som fx dvd, så bliver det meget dyrere. Og sluttelig er der jo også obskure eksempler som fx den danske tv-serie "Fiskerne", som ikke kan udsendes, fordi nogle af skuespillerne ikke vil have den udgivet (og efter sigende fik det indført i deres kontrakter, da serien skulle laves). At den så kan ligge på DR's net-side er okay, da det svarer til tv-sending. Det er sgu noget rod alt sammen og vældig irriterende for samlere som os.

  ReplyDelete