Saturday, 22 October 2016

THE BEAST - Mario Costa (Italien, 1970)

THE EYES OF KLAUS KINSKI


Til "Faces in the Dark"-filmfestivalen for 14 dage siden, så vi Klaus Kinski som *a nasty piece of work* i THE FIGHTING FISTS OF SHANGAI JOE, og jeg har netop set Klaus som skurk i endnu en italiensk spaghettiwestern, nemlig i THE BEAST (originaltitel: La Belva, 1970). Instrueret af Mario Costa (hans sidste film). Men selvom vor skøre tyskerven også er bad guy i denne film, er der stor forskel på de to film; Modsat FIGHTING FISTS får Klaus langt mere screen-time, da han i THE BEAST har hovedrollen. Og ja, jeg skrev hovedrollen. Det er jo ikke amerikansk western det her!

I italienske westerns går helten ikke i hvidt tøj, han er heller ikke glatbarberet, endsige galant over for damerne. Og dét skal jeg da love for bliver efterlevet i THE BEAST; Den stærkt usympatiske Crazy Johnny (Klaus Kinski) bruger hver en mulighed til at forsøge at voldtage så mange kvinder som muligt. Og de få gange han ikke gør det, betaler han sig fra det. Selv da han er ved at skulle planlægge et overfald sammen med et par andre usympatiske kumpaner, er han ved at fucked det op, fordi han hellere vil springe på en tilfældig dame.

At prøve at genfortælle plottet er omsonst, her er tale om en ganske glimrende, kynisk og meget lidt feel-good spaghettiwestern, hvor persongalleriet består af skurke og andre skurke. Kinski lyser op på stjernehimlen, som den stjerne han var, og de andre skuespillere gør det okay. Filmen slutter ganske forfærdeligt, men det er jo netop det, der ofte adskilte disse kyniske spaghettiwesterns fra deres samtids kvalmende, moralske amerikanske film. Her er ingen happy ending.

Jeg så filmen på gammel dansk lejevideo under titlen "Sammensværgelsen". Musikken var glimrende. Redigeringen tilsyneladende foretaget med en hæksaks, men det gav filmen et "crude" look, som slet ikke var så tosset. Ikke alle film skal være Sergio Leone-flotte. Printet var okay fint og i halv letterbox. Underteksterne var visse steder ubegribeligt morsomme, som da en sherif siger: "I'm gonna go get a bite to eat" og der oversættes til "Jeg har også ret til at spise". Filmen er kun ude på italiensk dvd (med mindre man tæller VideoAsias amerikanske bootleg med, og det gør man ikke, da deres udgivelser altid er forfærdelige prints trukket fra gamle, slidte videobånd).

No comments:

Post a Comment