Thursday, 29 September 2016

ABBY (William Girdler, USA 1974)

DEN SORTE EKSORCISTEN

Jeg har netop genset ABBY, som jeg ikke har set, siden jeg købte den på dvd for 10 år siden. Dengang var der rigtig megen tale om den dengang nye dvd-udgivelse på diverse fora (det var før facebook og før smartphones, dengang vi havde message boards og sagde "De" til hinanden).

ABBY er noget så obskurt som en EKSORCISTEN-ripoff, som blev lavet i 1974, og altså dermed kom lige på hælene af William Friedkins film. Grunden til den megen furore var, at Warner Brothers, der stod bag EKSORCISTEN, lagde sag an mod (eller truede med at lægge sag an, det er lidt uklart) folkene bag ABBY, og filmen kørte derfor kun meget kort tid i de amerikanske biografer og forsvandt derefter. På grund af sagsanlægget (eller truslen derom) er ABBY aldrig kommet på video eller laserdisk, og først i 2006 kom den altså på dvd.

Og selv dvd'en er obskur; For det første har man været nødt til at bruge et af de meget sjældne 16mm prints, der findes (rygterne går, at WB konfiskerede alle de prints, de kunne finde tilbage i 1974 og derfor er den så sjælden nu). Og for det andet er det efterfølgende kommet frem, at ingen rigtigt ved, hvem der har ejerskab over filmens copyrighs. Dvd'en er mest troligt en bootleg. Senere er der kommet to andre dvd-udgivelser af filmen (alt sammen beskrevet på Wiki for dem, der måtte have lyst at checke), men hvordan de ser ud, aner jeg ikke (det er som sagt den originale udgivelse, jeg købte). Jeg antager, at de er kopieret fra den første dvd.

Selve filmen; ABBY kom midt i blaxploitation-bølgen og mikser "negerfilm" med horrorfilm, og gør det totalt underholdende. Filmens plot handler kort fortalt om en præst, hvis far tager til Afrika for at undersøge nogle okkulte huler og finder en mystisk kagedåse (eller hvad fanden det er for en dåse) og åbner den. Det skulle han selvsagt aldrig have gjort, ud strømmer nemlig en afrikansk dæmon, der flyver til USA og besætter sønnens, altså præstens, kone. Hun spilles af Carol Speed, som kendere af blaxploitation og filippinersjask genkender med det samme. Hun var bl.a. med i THE BIG BIRD CAGE (med Pam Grier), THE MACK og SAVAGE!, og en hel del andre film.

Faderen spilles af William Marchall, der mest er kendt for at spille hovedrollen i den sorte udgave af Dracula, der hed BLACULA, og sequellen SCREAM, BLACULA, SCREAM (også med Pam Grier). Hele herligheden er instrueret af William Girdler, der døde i et helikopterstyrt som 30-årig, men nåede at lave en række underholdende exploitation- og horrorfilm, bl.a. nogle naturen-tager-hævn-film, GRIZZLY og DAY OF THE ANIMALS (AWE har udsendt begge i Danmark).
16mm-printet, som er brugt på den oprindelige dvd er ret slidt i flere sekvenser, det er faktisk det rene grindhouse, men det har jeg ærlig talt ikke noget imod, og med tanke på, hvor sjælden filmen er, og hvor underholdende den er, så er jeg sgu ligeglad, og det bør du osse være. Hvis der er en enkelt detalje, der trækker lidt ned, er det, at soundtracket sgu ikke er lige så fedt som i flere andre af blaxploitation-filmene fra ABBYs samtid. Det er ikke just James Brown eller Isaac Hayes det her. Men mindre kan også gøre det og ABBY anbefales bestemt herfra (og held og lykke med at opdrive en dvd; alle tre udgivelser lader til at være totalt OOP - men den ligger komplet på YouTube).

No comments:

Post a Comment