Wednesday, 5 September 2018

DEATH WEEKEND (Canada 1976)

aka "House by the Lake" og "Dødens Weekend" i de danske biografer i 1976.

Jeg har netop genset William Fruits DEATH WEEKEND, som jeg tidligere har set både på græsk video og på 35mm til Faces in the Dark-festivalen for et par år siden. Nu er den komme på DVD for første gang nogensinde, i Sverige af alle steder. Svenskerne har ellers totalforbudt den *syv* gange ifølge omslaget. Da den endelig kom på bio og vhs klippede de 7 minutter ud.

Filmen er stort set en "home invasion"-film, og ganske og aldeles glimrende. Don Stroud spiller lederen af et gang uhumske voldtægtsmænd/mordere/asociale banditter, som invaderer et hus på landet, hvor en rig tandlæge netop har inviteret en naiv model indenfor med henblik på en weekend med the ol'e in and out. Han har dog glemt at fortælle modellen om sine hensigter. Det giver en tvist til et velkendt plot, at en af de overfaldne, altså tandlægen, selv er et svin.
 
  
 
Nogle gange har jeg hørt folk udtale, at DEATH WEEKEND ikke er så hård/brutal som visse andre i genren, men det synes jeg nu er forkert. Det er muligt, at den ikke er specielt gory, men stemningen gennem filmen er så til gengæld ubehagelig det meste af tiden og skuespilpræstationerne er alle gode.

Jan Guillou, svensk journalist og kriminalforfatter, udtaler i en dokumentar på dvd'en, at filmen efter hans mening var ildeset hos myndighederne, fordi den lod en kvinde tage sagen i sin egen hånd. Om det har noget på sig, skal jeg ikke kunne sige, formanden-kvinden fra den svenske censur er selvsagt uenig, men det er de jo gerne.

Stærkt anbefalelsesværdig. Printet er pænt, men desværre i fullscreen. Jeg fik cdon til at lægge dvd'en over på den danske side og købte den derfra.

EDIT (2020): DEATH WEEKEND er senest også kommet på blu-ray i Tyskland i det korrekte bredformat, u/c, og med det engelske lydspor! 
 

 

No comments:

Post a Comment