Thursday, 30 January 2014

"Raffineret, iskold gyser om sindssyg professor, der ville redde datterens skamferede ansigt"

Øjne uden ansigt (fr-It, 1959) Georges Franju
Originaltitel: LES YEUX SANS VISAGE
Engelsk titel: Eyes without a faceDen gode mand Thure Munkholm (engang medredaktør på Uncut.dk, nu bagmand på doc-festivallen) sendte mig for et par måneder siden en kæmpe kasse fyldt med obskure videobånd og dvd'er fra hans egen samling. Nu skulle der gøres plads til 16mm-film og hurra for det! Og i aftes tog jeg endelig fat på kassens indhold, første film den fransk LES YEUX SANS VISAGE, Øjne uden ansigt i de danske biografer og Eyes without a face på det engelske bånd, jeg modtog.

Det er en af de alt for mange film, jeg i årenes løb har ønsket at se, men aldrig fået fat på - og som  det ofte går med den slags, kan jeg nu ærgre mig over, at det skulle tage så lang tid. Filmen er nemlig ganske og aldeles fremragende.

Det engelske bånd er i bredformat og ser fint ud. Desværre har jeg på fornemmelsen, at man har brugt en oversætter, der bare var "god til fransk". Nogle af de engelske formuleringer er ikke specielt gode, mange steder er dialog ikke oversat, og standardtegnsætning, som at sætte punktum efter en sætning, mangler hele vejen igennem. Der er end ikke en trailer på båndet, men på indersiden af omslaget er der to fine omtaler af filmen og dens instruktør af Kim Newman og Julian Petley.

Filmen havde dansk premiere i Carlton 9.12.-23.12. 1963

Trailer:
Overskriften er den komplette omtale fra Politikens "Filmens hvem hvad hvor" (anden del) fra 1968. 

No comments:

Post a Comment