Monday, 29 March 2021

Kiwi-zombier - post Peter Jackson


 På vej hjem fra et eller andet sted forleden gik jeg forbi en genbrugsbutik i en ende af storbyen (læs: provinshullet) og måtte selvsagt ind og checke for film. Jeg havde kun været derinde een gang før, og dengang havde de nul og nix. Denne gang var der held i sprøjten, og ikke mindre end ti disks kom med hjem. Det gamle dvd-format, jo-jo, men til 5 kroner stykket, så er det til at overleve.
Her i eftermiddags smækkede jeg den først på: En for mig ukendt zombie-film, LAST OF THE LIVING (Logan McMillan, 2008). Ja, jeg ved, hva' du tænker: "Zombie-film, er vi ikke snart trææætte af dem!" Tjah, tjoh, hvis det er godt, er det jo godt. Og det faktum, at filmen her skrev New Zealand på omslaget, lovede om ikke andet at være interessant. Jeg mener, hvor tit ser vi lige horrorfilm fra NZ? Alt for sjældent! 

Filmen røg på. Nåh ja, before I forget, coveret lovede også, at man ville ELSKE filmen, hvis man syntes godt om SHAUN OF THE DEAD. Hahaha. Dén reklame har vi set før, og man ved godt, at den højst sandsynligt IKKE holder. Intet rører SHAUN i comedy-zombie-genren! Men mindre kan også gøre det. Og igen: fra New Zealand! 

PLOTTET. Christchurch ligger øde hen. Verdens ende er ikke nær - den er her! Tre venner bor i et hus og fortsætter stort set hverdagen som i gamle dage - før zombie-epidemien brød ud. Nå ja, bortset fra at fraværet af kvindfolk plager dem pænt meget. De handler ind i de tommer supermarkeder og henter CD'er i pladebutikken. Sjovt nok er butikkerne stadig propfyldte. Så finder de på at huset er for kedelig og kører gennem de tomme gader på udkig efter et nyt (fotografen har overset et par biler, som uheldigvis kan ses i baggrunden af den opmærksomme seer). De flytter ofte. Så finder de en kirke (!) og beslutter, at den nok har stærke mure, som kan klare zombie-angreb. Inde i kirken møder de en dejlig sild, der heldigvis ikke er zombieficeret, og hendes forsker-farmand - som ER ramt af zombie-pesten. Hun overtaler de tre gutter til at hjælpe sig afsted mod det lokale - zombiefyldte - hospital, så hun kan færdiggøre noget et eller andet forarbejdning af noget zombie-blod, så det kan bruges til en vaccine. De tre gutter si'r ja - de har som sagt ikke set en levende kvinde meget længe. Jeg gider ikke genfortælle mere plot, men der sker en hel masse. 

LAST OF THE LIVING er fint underholdende, og det var fedt igen at høre den newzealandske dialekt i en splatterfilm. Filmen er low budget, men det gør ikke noget. Nogle gange er det befriende, at se hvordan filmskaberne har klaret at spare på effekterne. F.eks. da en dør i en (rigtig) butik skulle smadres, ser man det indefra og hører kun lyden af den smadrede dør. Skuespillerne er fint okay til denne type film. De bliver ikke hyret af Martin Scorsese i næste uge, men det gør heller ikke noget. Filmen er Logan McMillans spillefilmsdebut. Ifølge info på nettet har han lavet tonsvis af kortfilm. Desværre ladet det til, at dette er hans eneste rigtige film. Han laver i dag reklamefilm. Måske blev LAST et flop. Synd, den er nemlig som sagt fint underholdende. Men om ikke andet har han da dén at vise frem. Hans kult-præstation. Okay, måske er det at strække den en anelse ligefrem at kalde filmen "kult", men hva' fa'en. Jeg har det med også at kalde min 3-minuttersrolle i zombie-filmen RÅDDEN KÆRLIGHED for min kult-rolle. Hah!

Blot for at du ikke skulle spilde tid på at gøre det, så checkede jeg, om der er en blu-ray ude, men desværre, det er der ikke. Men en håndfuld dvd'er kan man i hvert fald vælge mellem at skaffe. Min egen dvd er en ex-rental, men den danske sell-thru-dvd (direktelink) kan fås fra Video Nettos gamle butik (den fysiske kæde er lukket, men webshoppen eksisterer stadig): De har kun eet eksemplar tilbage (og eet eksemplar af UK-udgaven). Der findes også et par andre udgivelser, bl.a. en tysk dvd (med eng. audio). No comments:

Post a Comment