Sunday, 25 April 2021

BRAM STOKER'S DRACULA (Coppola, USA 1992)

TRAILER:

 
 

Jeg fandt den danske dvd-udgave af BRAM STOKER'S DRACULA forleden i den genbrugsbutik, jeg har nævnt et par gange. Jeg var ikke helt sikker på, om jeg gad snuppe den. Jeg optog den fra svensk TV i 90'erne og har den grangiveligt stadigvæk båndet liggende i en kasse et sted. Og helt ærligt så var jeg sgu ikke specielt begejstret for filmen dengang. Keanu Reeves' dårlige engelske accent er det rene amatørteater. Men til 5 kroner skulle man være en spasser for ikke at rage lortet til sig, så den kom med hjem! 

Jeg så den for et par aftener siden, og denne gang - efter måske 25 års mellemrum mellem nu og de (vist nok) to gange, hvor jeg så den på optagerbånd - så var jeg faktisk godt underholdt. Hele filmen er jo stort set Francis Ford Coppola, som agerer filmskole og leger med de første 17 forskellige teknikker - inkl. stumfilm i upspeeded hastighed (jeg synes endda lidt FOR hurtig. Hurtigere end de rigtige stumfilm). Winona Ryder og Keanu Reeves er amerikanere, som leger englændere. Lige til skoleteateret. Tom Waits er derimod fabelagtig, men det er sikkert mest, fordi jeg bare godt kan lide Tom Waits. Anthony Hopkins' accent og overspil er heller ikke til at tage alvorligt. Men denne gang var jeg alligevel underholdt. Det drejer sig om at opleve en film fra den rette vinkel. Og BRAM STOKER'S DRACULA skal ikke tages seriøst. Jeg mener at huske, at Inferno ikke var specielt begejstret for filmen i sin tid, men jeg kan ikke lige finde de gamle blade i rod... eh, arkivet.

Dvd'en er sikkert den første udgave, der kom ud herhjemme. Den sporadiske rumænske dialog er undertekstet på engelsk med fastbrændte biograf-undertekster i finurlig font. Ifølge dvdcompare er disse tekster fjernet på senere udgaver (der er stadig subs, men blot alm valgbare af slagsen). Jeg har bestemt lyst til at se den igen, og filmen var bestemt 17 gange bedre end de seneste Dracula-film, jeg har måttet lide mig igennem (DRACULA UNTOLD + VAN HELSING). 

EDIT: 30.5.21. Jeg blev så glad for filmen, at jeg faktisk sågar opgraderede den til blu-ray via et af Guccas 50-kronerstilbud. ^_^

2 comments:

  1. Tom Waits er altid god. Selv har jeg ikke set filmen siden... æh... engang i 1990'erne, på en eller anden tv-kanal. Og var meget lidt begejstret. Jo vist, flot filmet og scenograferet og alt det der, men for mange afvigelser fra Bram Stoker, også i forhold til andre dramatiseringer. Dracula som romantisk tragediefigur... helt ærligt. Men så var vejen jo banet for Anne Rice, Twilight og øvrig elendighed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, som seriøs film er den bestemt ikke god. Men jeg er begyndt at se den som popfilm. Og så glider den nemmere ned.

      Delete