Tuesday, 1 November 2016

Aftenens HALLOWEEN-film nr. 2

Jeg sluttede Halloween-aftenen med Sergio Martinos fede, flotte, skønne, og blodige italienske giallo-mesterværk LO STRANO VIZIO DELLA SIGNORA WARDH fra 1971.

På engelsk har den mange aka-titler; min dvd fra Noshame hedder "The Strange Vice of Mrs. Wardh". I den essentielle bog om genren "Blood & Black Lace" står den listed under "Next". I de danske biografer gik den i 1972 som "Den djævelske kniv". Åh, tænk, hvem der havde fået lov (og været gammel nok) til at se den på det store lærred (så havde det også hjulpet lidt på besøgstallene; ifølge Dansk Filminstituts liste over biografpremierer var der kun 651 mennesker inde at se filmen!!!).

Mega dejlige Edwige Fenech spiller hovedrollen, og George Hilton og Ivan Rassimov er med. Plottet er det sædvanlige med en ukendt morder med en ragekniv, og en skøn italiensk kvinde, der viser bryster og skriger i himlens sky i scene efter scene. Og fotograferingen er så skide flot, at den rigtige verden ville være jaloux, hvis den så filmen. Farverne er naturligvis også skønne og betagende i sand giallo-stil og det samme er musikken. Dvd'en fra Noshame står kanon flot, og man får både det italienske lydspor med undertekster, og det engelske dub.

Det er anden gang, jeg ser dvd'en, og denne gang valgte jeg det engelske dub. Desværre er det ikke helt uproblematisk og her sniger den eneste rigtige kritik sig ind:
1) Man har kun valgt at bruge et enkelt sæt undertekster. I filmen indgår mange skilte og skrevne beskeder på italiensk, og man er derfor nød til enten at se hele filmen med undertekster eller at slå dem til og fra, hver gang, der kommer tekst på skærmen. Mega irriterende! På andre dvd'er smækker man typisk to sæt engelske undertekster på, henholdsvis et sæt for hele filmen, og et andet kun for tekstoversættelse.
2) Af underlige grunde forsvinder musikken oftest i den engelskdubbede udgave, når en person læser en besked. Meget mærkeligt. I den italienske udgave kører musikken ind over sekvenserne. Ved den ærede læser noget om årsagen til dette?

For 10 år siden skrev Caspar Vang om den på Uncut dk og sagde bl.a.: "Rent æstetisk hører Den djævelske kniv til blandt de bedste gialli, der er nået gennem mine video- og DVD-afspillere: Formfuldendt, stilistisk bombastisk og køligt tilbagelænet på samme tid. Det er vist kun italienerne, der kan præstere den slags." Og jeg giver ham helt ret. Se den!

No comments:

Post a Comment