Saturday 4 November 2023

Totalt glemt dansk fanzine: "Det onde"

 

"Det onde" - horrorlitteratur- (læs: Stephen King) fanzine
Forleden skrev jeg om (og uploadede) Synnøve-programmet, hvori en række horrorfans var inviteret ind for at snakke om splatterfilm. Programmet er fra 1992, og der var bl.a. to gæster, som begge var redaktører af danske fanzines om horror. "Inferno" (redaktør: Peder "Pedro" Pedersen) kender de fleste, men det andet blad er gået totalt i glemmebogen: "Det onde"! Men rent faktisk havde bladet en ret god distribution i og med at redaktøren var ansat i en stor boghandlerkæde. I nr. 3 nævner han, at "Det onde" kan købes i 20 Bog & Idé-butikker!
Bladet udkom i starten af 90'erne, altså samtidig med "Inferno", og redaktøren var en fyr, der hed Anders S. Kristensen, fra Ålborg, hvor der i samme periode som bekendt også udkom et andet horrorfanzine (Lars von H's Bloody Darlings). Thomas Winther mener, at der kom 12 numre af "Det onde". Jeg har aldrig selv haft kontakt med denne Anders S. Modsat "Inferno" handlede "Det onde" ikke om film, men om skræklitteratur (man anmeldte dog også filmatiseringer af Stephen King-bøger).

"Det Onde"s redaktør Anders S. Kristensen

Jeg sad netop og læste nr. 1 og 3 (takket være en venlig sjæl som ad flere omgange har sendt mig alle 12), og man forstår, hvorfor det er "Inferno", der huskes i dag. "Det onde" er rent ud sagt en tynd kop te. Og bladet var stort set et Stephen King-fanklubblad! Alt hvad King rørte blev til guld ifølge artiklerne. Men så på den anden side, det er vel i virkeligheden dét, som et fanzine skal: handle om det, som man elsker helt vildt meget.
Redaktøren var som nævnt ansat i Bog & Idé, og det er svært at se, hvor fanzine-skriverierne slutter, og reklamerne for boghandlen begynder. Fonten er endda den samme. Jeg mener iø, at "Inferno" anmeldte bladet og pointerede det samme.
Men fedt at se bladet i alt fald!




No comments:

Post a Comment