Saturday 27 April 2024

Stort interview med POLA NEGRI i dagens avis


... well, hvis ellers dagen er i starten af januar måned i et årstal tilbage i første kvartal af det gamle århundrede! 

Sandt at sige anede jeg ikke, hvem Pola Negri var, indtil jeg faldt over et interview med hende i et hundrede år gammelt eksemplar af B.T. forleden. Men hvis man er velbefaren i stumfilm, så kender man hende ... måske. Eller hvis man er meget gammel og læste avisen den 2. januar 1924. Der findes Wiki-sider om hende (endda på dansk!). Men når man læser lidt op på hendes karriere, opdager man snart, at hun blev totalt kendt - også i Hollywood - senere hen. Her er en god blogpostering om hendes liv og levned. 

Pola Negri begyndte sin filmkarriere i Polen og flyttede senere til den tyske filmindustri og endte senere i USA, hvor talefilmen vist nok satte en stopper for hendes virke (accenten var for tyk). Hun satte først sutskoene i 1987. Når hun (ud over alt det andet) måske kunne have interesse for denne blogs læsere, er det ikke mindst, fordi jeg netop har opdaget, at hun i 1918 spillede hovedrollen i  en gyserfilm produceret i Tyskland med titlen DIE AUGEN DER MUMIE MA (aka The Eyes of the Mummy). Instrueret af Ernst Lubitsch, før også han rejste til Amerika for at springe på filmindustrien derovre - og undgå nazisterne velsagtens. 

DIE AUGEN DER MUMIE MA kørte såmænd også herhjemme i Kinografen under titlen Orientens Datter, med premiere 14. januar 1919. Den kørte dog kun i 8 dage, så måske blev den ikke den helt store sukces

Jeg vil se, om jeg kan grave lidt mere op om filmen. Heldigvis - og modsat det foregående blogopslag om De døde Skibes Ø - så er den ikke forsvundet. Her er problemet næsten at finde en ordentlig udgave mellem de usle; På YouTube findes mindst en håndful versioner, men flere har nye mellemtekster, et par stykker har moderne musik, et par stykker er i dårlig billedkvalitet, andre igen mangler dele af starten, og mindst en enkelt har - vist nok - nyt tekstmateriale i starten. Det SKAL bare ikke være nemt! 

Pola Negri-interviewet fra B.T. bringes her i sin helhed og samme kvalitet som på Mediestream (som desværre ikke er just fantastisk, da der IKKE er tale om nyscanning, men derimod den gamle mikrofilm). Jeg har konverteret pdf-udgaven til png-billedformat (man kan downloade de gamle aviser helt lovligt og gratis på Mediestreams side). 

B.T. 02.01.1924


No comments:

Post a Comment