Tuesday, 1 December 2009

"Natten har onde øjne" af John Christopher (1965)

Originaltitel: "The Possessors". På dansk ved Frits Remar. 156 sider. Oprindeligt udsendt af Winthers forlag (1973) i serien Iskolde gys. Denne udgave genoptrykt med "Forbandelsen" (David Case) i Dobbelt Gys #1 (1977).

Jeg har tidligere omtalt David Cases "Forbandelsen" og nu er turen altså så kommet til den anden del af dobbeltbogen, nemlig John Christophers "Natten har onde øjne" (The Possessors). Historien tager sin begyndelse, da en ny gæst ankommer til et lille bed & breakfast-hotel i de svejtsiske alper. Vi møder de forskellige personager og lærer lidt om deres sørgelige liv og levned. Som bekendt består Svejts mest af ost og sne, så de forskellige hotelgæster fordriver tiden med at stå på ski, når ellers ikke de spiser (ost, velsagtens). Et fruentimmer slår sig på flasken, men det er sagen ganske uvedkommende. Så en dag finder en dreng en blå bold i sneen og falder derefter omkuld. Han er død på stedet. Alle på hotellet er naturligvis bestyrtede over hændelsen - og ydermere opstår et praktisk problem; De er højt oppe, et uvejr er på vej og dette afskærer dem fra at få hjælp fra byen i dalen til at hente det døde lig. De beslutter at lægge det i kælderen. I løbet af natten vil drengens moder se til den døde dreng og opdager, at liget er væk! Vild bestyrtelse. De tror, at han måske ikke var død alligevel og er stavret ud i kulden i forvirring over at være vågnet op i kælderen, og de begynder at lede efter ham, dog uden held. Et par dage senere dukker han op igen. Alle er glade, men dog forvirrede; hvodden ku' han overleve næsten uden tøj i den bidende kulde. Og hvorfor er han... anderledes. Senere blir nogle af de andre gæster osse anderledes og historien udvikler sig til det rene Invasion of the Body Snatchers. Eller noget i den stil, jeg skal ikke afsløre for meget her.
(og som parentes bemærket skal det lige nævnes, at jeg i øvrigt endelig, efter mange års søgen, ENDELIG fik den yderst sjældne danske video-udgave af INVASION OF THE BODY SNATCHERS/Invasion fra rummet (Panorama) i går!! Tak til hr. Larsen for langt om længe at sælge den!!).

"Natten har onde øjne" er ganske glimrende og sine steder ret uhyggelig. Et mindre problem er igen den danske oversættelse af Frits Remar (ligesom ifm. "Forbandelsen"), hvis fordanskning godt kunne have flydt lidt bedre visse steder. Og der er også problemer med både grammatik og tegnsætning, men dog heldigvis ikke noget, der er alt for enerverende (men dog skidt nok til, at man bemærker det fra tid til anden. Lidt for ofte). Absolut anbefalelsesværdig, hvis du kan finde den. Da bogen udkom i sin tid, kostede den i øvrigt 7,95 kr. :o)

NB: Og så undrede de to forsider mig iøvrigt gevaldigt! Dobbelt gys-serien havde som bekendt to forsider (og altså ingen bagside), da bøgerne indeholdt to tidligere udsendte Iskolde gys-bøger (man skulle så vende dem for at læse bogen i "den anden ende"). Forsiden til "Natten har onde øjne" viser en kirkegård ved nattetide - og det på trods af, at der overhovedet ikke er nogen kirkegård i historien! Endvidere viser forsiden til "Forbandelsen" to underligt udseende mennesker, som heller ikke lige ringede nogen klokke hos undertegnede, da jeg læste den. Jeg gik sluttelig ud fra, at hos Winthers forlag bare havde man bare smækket nogle "uhyggelige" forsider på bøgerne uden at tage høje for, om de overhovedet havde noget med indholdet at gøre eller ej. Da jeg besøgte Henrik Larsen (indehaver af en komplet samling af den oprindelige Iskolde gys-serie) i går, kunne han konstatere, at fjolserne på forlaget fanderme havde byttet om på forsiderne, hahaha. Og så giver det mening; kirkegårds-forsiden hører til "Forbandelsen" og de underlige ansigter er fra "Natten". Noget forbandet sjusk, men også ret finurligt, for ikke at sige morsomt. Jo, 1970'erne var noget bræk (jeg ved det, jeg voksede op dér), men nogle af de popkultur-klenodier, vi har fra den periode, er finurlige på helt deres egen måde, modsat i dag, hvor alting er så skide regelret. Der er sgu ikke plads til kiosklitteratur og trash som disse billige knaldromaner. I dag skal alting bare være... Sarah Blædel. :(
Haha (ja ja, jeg overdriver, men det er min blog, så det har jeg lov til).

No comments:

Post a Comment