Sunday, 14 February 2021

En 90-aarig Vampyr

Ad-mat for DRACULA fra den i dag fuldstændig
glemte danske avis Dagens Nyheder. Fra premieredagen.

Nej, der er ikke noget galt med mit Keyboard, men jeg er for Tiden i gang med at pløje mig igennem danske Aviser fra 1933. Og naar man saa skal fatte et Par bevingede Ord om en Fødselar fra 1931, saa bliver man selvsagt paavirket af de mange Tekster. 

Men altså, Tod Brownings DRACULA havde premiere for 90 år siden! På facebook har forskellige folk postet forskellige datoer for premieren; man kan åbenbart ikke helt enes om, hvad der bør anses for den egentlige premieredato; I New York City havde filmen premiere den 12. februar, 1931. I USA som sådan var datoen i dag, 14. februar, 1931. Og ifølge IMDb havde den allerede premiere i Asheville, North Carolina den 9. februar, 1931. 

Men alt det er sådan set ligegyldigt. Hvad der har sand betydning, er, hvornår filmen kom til Danmark, og det skete den 11. januar 1932! Premierebiograf: Vesterbro Teater, som havde filmen på plakaten til den 17. januar. Og med reklameteksten: "Tonefilmen om Mørkets Dæmon". 

Den spansksprogede udgave af DRACULA (instrueret af George Melford med spansktalende skuespillere) fik først premiere den 1. marts, og det var endda i Havana på Cuba. Amerikanerne fik den først at se den 24. april i New York. Dén udgave kom så til gengæld aldrig til Danmark. Ja, det vil sige, den er godt nok blevet vist adskillige gange i video-grindhouse-biografen Cinema J (dvs. skribentens sofa), men det er muligt, det ikke tæller med. 

Teløk med føs'da'en! For en sand vampyr, der har gået ned gennem århundrederne, burde sølle 90 år selvsagt ikke være noget at snakke om. 


HINSIDAN

Svenskerne fik DRACULA allerede 13. november 1931 under den svenske titel Mysteriet Dracula. Og for at føje spot til spe var deres ad-mats langt mere fantasifulde, end den kedelige danske ditto (øverst på denne side). 

Bemærk: Selvom svenskerne var hurtigere til at tage filmen hjem, så var det ikke alle anmelderne, som var begejstrede. Se omtalen nedenfor; Dracula slår alle rekorder i smagløshed! No comments:

Post a Comment